søndag den 8. december 2013

Den lille Havfrue - Andersen Douwa Ningyo Hime - animeklassikeren, 1975

Den klassiske fortælling fra vores nationaldigter HC Andersen om Den Lille Havfrue, der forelskede sig i prinsen, ofrede alt for at blive til et menneske for hans skyld, men fik aldrig gengældt sin kærlighed og endte som havskum. Hvad siger i Disney fans? At det ikke er sådan den ender? og jeg har spoilet slutningen for jer? I er blevet narret af calypso syngende krebsdyr!

uhhh den by kender jeg!
Perioden midt i 1970'erne var generelt ikke god ved anime industrien og man satsede på det mest sikre hvilket var en endeløs sværm af ens Super Robot serier. Så ret svært at finde noget der rigtigt står ud, så for 1975 har jeg valgt at tage den danske (klap)hat på og skrive om filmen Den lille Havfrue. En udgave der er en del mere tro mod oplægget end Disneys amerikanske tegnefilm fra 1989 og jeg ved godt at jeg som regel ikke nævner originaludgaverne af historien i anime, da jeg betragter det som sin egen historie med de virkemidler det medie nu bruger, men vi snakker HC Andersen her, jeg har da lidt national stolthed! Havfruen hedder i denne udgave Marina, hvilket vel egentlig er et meget sødt navn til en havfrue, mens prinsen bare sjovt nok kalder hende prinsesse havfrue.
Nej jeg ved ikke hvordan den delfin kan sidde sådan.
Historien begynder faktisk med rigtige live action klip af København i 1970'erne, og der er det ret mærkeligt at se Nyhavn så fyldt med biler og ingen turister der sidder foran beværtningerne og bliver snydt af høje priser. Men det har sådan set ingen betydning for plottet så efter de har fortalt om det eventyrlige Danmark med København ved vandet, så kommer vi ned i vandet og den tegnede verden med den 14 årige havfrue Marina og sin legekammerat den lille delfin Fritz (eller skal det oversættes til frokost, man er aldrig helt sikker med de japanere).

Marina er som den yngste af sine søstre endnu ikke gammel nok til at besøge overfladen, men hun vælger at gøre det alligevel. Oppe på overfladen redder hun en bevidstløs prins under en storm og svømmer i land med ham og hun forelsker sig i ham. Han vågner dog først da en ung pige kommer hen til ham.
Hun får havheksens hjælp til at blive et menneske, men det kommer med en høj pris, hun mister sin smukke stemme så hun ikke kan tale med prinsen og hvis prinsen skulle blive gift med en anden vil hun dø og blive til havskum.

Oppe på stranden finder prinsen hende og får hende ind på slottet. De bliver tættere knyttet til hinanden som dagene går, men efter noget tid sender prinsens forældre bud efter ham for han skal giftes med en prinsesse fra et andet kongerige. Det vil han dog ikke, men bliver narret på et skib alligevel. Da han ankommer og ser sin kommende brud opdager han at det var pigen på stranden og forelsker sig på stedet og de bliver gift med det samme. Da de er på vej tilbage til slottet svømmer Marina's søstre forbi, de har lavet en aftale med havheksen hvor hun kan få lov til at leve hvis hun dræber prinsen, hvilket hun naturligvis ikke kan. Som havskum kan hun altid være tæt på ham og være bølgerne der vugger hans skib. Hun springer i havet og bliver til havskum.
Det der med at stå de der ben ting er ikke let!
En mere tro historie betyder ikke en god historie, og den her anime er bare ikke god, den er egentlig heller ikke ret flot eller godt animeret. På den anden side var 1970'erne generelt et skidt år for biograf tegnefilm i hele verden, ikke engang Disney lavede særlige mange film og dem de lavede er dem man vælger at glemme i dag, Disneys tørke sluttede faktisk først rigtigt med deres egen Lille Havfrue i 1989.
Men hvis man godt kan lide at kigge på unge havfruebryster er den her film nok perlen i din samling.


Til de folk der er blevet hjernevasket af Disney's udgave af Den Lille Havfrue, her er et link til eventyret I historieløse stakler. Lad jer ikke skræmme af de der sorte ting på siden, det kaldes tekst, det er ikke farligt! http://www.andersenstories.com/da/andersen_fortaellinger/den_lille_havfrue
GØR DET!
For dem der vil have en lidt anderledes animationsoplevelse ligger den sovjetiske udgave fra 1968 lovligt på Youtube http://www.youtube.com/watch?v=G8dbxwGIo5Q der er ingen undertekster, men billederne er ret pæne.


I 1975 kom der, naturligvis bortset fra super robot, også Dog of Flanders der efterfulgte Heidi i World Masterpiece Theater blokken, men den er måske mest 50 afsnits fyld og så en mindeværdig slutning, ellers havde det været den jeg ville have skrevet om.

Jeg ikke kommer til at skrive om 1976 og 1977 i denne omgang da jeg for det første ikke rigtigt kan skrive om Candy Candy for den har ikke været udgivet siden vhs tiden og de kopier man kan finde er forfærdelige at kigge på. og det mest nævneværdige ellers var ting som 3000 Leagues in Search of Mother der efterfulgte Dog of Flanders.
Ellers var det mest super robot serier der ikke afviger meget fra hinanden. Mange folk siger at med alt det moe anime er alt anime nu om dage ens og der ikke sker noget som helst nyt og alt var mere anderledes før i tiden, de folk skulle se noget anime fra perioden 1972-1977. Ikke at jeg siger at det er skidt, men de serier er bare for ens til at det kan betale sig i denne blog at skrive om nogen unikke perler iblandt dem.

2 kommentarer:

  1. Jeg havde faktisk ingen anelse om, at der var lavet en japansk animeret udgave af den lille havfrue, men efter din beskrivelse af filmen, lader det heller ikke til at jeg er gået glip af så forfærdeligt meget. Meget lærerigt indlæg ^^ (og ja jeg har læst den lille Havfrue af H.C. Andersen)

    SvarSlet
  2. I forbindelse med researchen af den her anime fandt jeg ud af der faktisk også blevet en serie i 1991, sikkert for at lukrere på Disney udgaven.
    Der er naturligvis også Ponyo, men den afviger alt for meget til rigtigt at være den lille havfrue.
    Men der er faktisk lavet adskillige serier og film i Japan baseret på Andersen, den eneste jeg dog lige kan huske er Snedronningen lavet for en 7-8 år siden.

    SvarSlet