lørdag den 21. december 2013

Tokyo Godfathers - animeklassikeren, 2003, julespecial


Nu er det jo næsten jul, så det kræver vel næsten den største jule-anime nogensinde, og det er naturligvis Tokyo Godfathers af Satoshi Kon. Japanere har ikke en tradition med nogen form for jul, så de der laver noget i julen er mest de unge der tager på date, eller man spiser på Kentucky Fried Chicken, og det afspejler sig naturligvis i anime hvor jul mest handler om nuttede piger i små nissepigekostumer der måske mere hører sommeren (og stripbarer) til.


Der vælger Kon at gå i den helt anden grøft og vælger at fortælle et juleeventyr med uventede helte, 3 hjemløse der redder et spædbarn og tager ud af for at finde barnets forældre, og det ender som renselsesrejse hvor de tager et opgør med deres egne indre dæmoner.

Tokyo Godfathers er den 3. Satoshi Kon film og har et meget højere budget end den første film Perfect Blue og det giver mulighed for at Kon rigtigt kan brillere med sin animation.
Jeg vil ikke gøre som normalt og komme med et resume af handlingen, for det er på overfladen 3 hjemløse der tager rundt i et snefyldt Tokyo i julen. Det er mere hvad der sker under overfladen og de ting skal opleves selv, ikke skrives om (Hvilket gør det ret umuligt for mig et lave et blog indlæg om det så i må bære over med mig). De små mirakler der kan ske en juleaften. Hvilken indflydelse på sig selv og sine omgivelser gode gerninger kan have.

Tokyo Godfathers viser det Tokyo man normalt ikke ser, en beskidt by fyldt med hjemløse, nedslidte kvarterer, yakuza og illegale indvandrere.

De 3 hovedroller har dannet sin egen umage familie i deres lille skur, for mennesket har behov for at høre til et sted.
Gin, en stærkt alkoholisk tidligere cykelrytter, der har det med at gøre sin tragiske baggrund værre for hver eneste gang han fortæller den.
Hana er på overfladen en flamboyant transvestit, men er i virkeligheden meget syg, og er en meget religiøs og spirituel person.
Miyuki, en ung teenagepige løbet hjemmefra, efter at have stukket sin far ned.

Naturligvis er filmen en henvisning til de 3 vise mænd, men det er også lidt en shout out til western filmen Tre liv for ét eller på engelsk 3 Godfathers, der handler om 3 bankrøvere på flugt, og i ørkenen finder de en døende kvinde der er ved at føde. De lover hende at redde barnet og ofrer sig selv for holde løftet.
Så skidt en skæbne får vores helte i denne film dog heldigvis ikke. Men deres gerninger på rejsen i vinterens Tokyo ændrer skæbnen for de folk de møder på deres vej.


Hvordan giver man sådan en film her den respekt den fortjener?
Jeg vil egentlig helst ikke skrive om fortolkninger af filmen, da jeg synes folk selv skal opleve dem
Tja, måske bare på slutte indlægget nu og sige at den her film er ikke en typisk anime, og selv de folk der ikke kan lide normalt anime, bør se denne film.
Glædelig Jul!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar