lørdag den 30. november 2013

Space Battleship Yamato - animeklassikeren, 1974

Uchuu Senkan YAAAMAAAATOOOOOOO


I fremtiden er Jorden og menneskeheden under angreb af en race kendt som gamilon.
Jorden er under konstant bombardement af radioaktive astroider, der har gjort overfladen ubeboelig, så de overlevende mennesker gemmer sig dybt nede i jorden. For at hjælpe tilbyder Starsha, dronning af planeten Iscandar en mulighed for at rense Jorden og gøre den beboelig igen. Så nu sender Jorden sit sidste håb, skibet Yamato afsted mod Iscandar i håb om at de når frem og tilbage inden det er for sent.
Produktionen af Space Battleship Yamato blev i 1973 startet af den tidligere Mushi medarbejder Yoshinobu Nishizaki (en mand i bør læse om, han var om nogen anime-industriens enfant terrible) og var tænkt som en Fluernes Herre i rummet, senere blev Leiji Matsumoto tilknyttet projektet og ændrede næsten alt. Figur og skibsdesign er ikoniske den dag i dag, og i stedet for en flok teenagere i en astroide, blev det nu en militær enheds på et skib der for mange japanere stadig var et nationalt symbol (og et ømtålig emne).
Personligt har jeg elsket Leiji Matsumoto's grafiske stil siden jeg så Rumxpressen (eller Galaxy Express 999 som folk nok vil kalde den i dag) i 1980'erne.

Yamato!
Perioden var lidt en mærkelig tid for anime industrien så det er faktisk meget heldig at Yamato nogensinde blev lavet. Nogle vil måske sige det var første animeboble der sprang i den periode, med massefyringer og konkurser hos studierne, generelt var verdensøkonomien dårlig med oliekrise, aktierne raslede ned, fastkursen på dollaren blev ophævet hvilket på kort tid gjorde det 40% på dyrere at købe japanske varer i USA, så de ikke kunne finansiere produktionen af anime. På sigt betød lukning af studier og massefyringer dog at unge talentfulde folk lavede deres egne selskaber og i slutning af årtiet kom man i dag kalder animeens guldalder.

Yamato var mere dyb i plottet end det meste tv anime inden da hvor det ofte bare var god mod ond hvor god vinder til sidst, men her var det en desperat handling gamilon gjorde da deres egen planet selv var tæt på at blive ødelagt. Tag dog ikke fejl det var en hård militant race der underlagde sig planeter over alt men nogle af de militære ledere på slagmarken kæmpede med ære, og i senere serier
hjalp selv den øverste leder Jorden mod andre fjender.
De var faktisk slet ikke blå i starten, først efter 10-12 afsnit fik de deres farve.
Jeg har med vilje ikke rigtigt skrevet om personer denne gang for fokus er mere som en militær scifi på skibet som hovedperson selv om der naturligvis er et par figurer i centrum.

Som så ofte i anime historien begyndte Yamato som et seerflop, der blev skåret ned fra 39 episoder til 26 og blev slagtet i konkurrencen om seerne søndag kl 19.30 overfor den meget populære Heidi. Men i 1977 var det tid til Star Wars og så var rumeventyr pludseligt meget spændende på udenlandske markeder, og man udgav en version af Yamato til biograferne og lavede en fortsættelse til serien i 1978.
Den popularitet vil jeg mene også gav mulighed for at lave Gundam i 1979,  som den første store mecha serie som hard militært scifi i stedet for de næsten magiske super robot serier der havde været indtil da.

Ikke at jeg vil anbefale den amerikanske version ved navn Star Blazers, men tænkte at jeg lige så godt kunne linke til den for sjovt nu den alligevel ligger lovligt på Youtube.

For nyligt kom der en ny version af Space Battleship Yamato, med navnet Space Battleship Yamato 2199 og ja den ændrer visse ting men historien om en besætning der mod alle odds skal kæmpe sig igennem horder af fjender for at redde jorden består.
Det er en mere voksen historie, og egentlig er det et godt billede både på udviklingen i Japan og anime industrien i de omkring 40 år siden originalen. Kvinder har andre formål på dette skib end at være passive genstande for mænds kærlighed, de er en del af besætningen på lige vilkår. Historien er bedre og mere sammenhængende.
Yuki dengang.
Men selv om det stadig er en anime til hele familien har fokus ændret sig fra drengene til de voksne med nostalgiske følelser for Yamato, hvilket er en ret stor målgruppe da det jo er en af de største serier på japansk tv nogensinde.
Den originale serie har jo næsten 40 år på bagen og kan være lidt slidt set med nutidens øjne selv om det nok er den serie fra perioden der er ældet bedst, og måske ikke helt lever op til de nostalgiske følelser folk havde, så jeg vil nok anbefale folk at se den nye først, men hvis man vil se noget anime fra 1970'erne er det her et meget godt sted at starte, det bliver ikke meget bedre end det her og det er jo en serie jeg elsker.
Yuki nu.

I 1974 var super robot serier kæmpestore, den største der kom det år var nok Getter Robo, hvor der var flere piloter på hver sin del og de kunne sammen lave en stor robot. Den er faktisk ikke skrevet af Go Nagai, men Ken Ishikawa, dog var Nagai indblandet i produktionen. Se folk der kender Gekiganger III fra Nadesico,vil hurtigt kan se ligheder de 2 titler i mellem.

Mens USA og de latinamerikanske lande fik mecha serierne dengang, fik vi i Europa så serien om Heidi i alperne, med Isao Takahata som instruktør, og med blandt andet Yoshiyuki Tomino og Hayao Miyazaki på holdet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar