søndag den 1. september 2013

Cyborg 009 - animeklassikeren, 1966

1979 udgaven af Cyborg 009 udkom på videobånd i Danmark for mange år siden efterhånden, serien er nu en slags hellig gral folk har ledt efter i mange år uden at finde andet en blinkgyder, det er dog ikke den version vi skal gennemgå her, men filmen fra 1966.

I forhold til så meget materiale jeg skulle gennemgå med de 2 første titler og så meget der skulle skrives er det her jo en let lille sag, en film på en times tid. Så teksten bliver også en let lille sag :D
Skaberen af Cyborg 009, Shotaro Ishinomori, var naturligvis en af Tezuka's hjælpere før han selv fik succes med sine egne manga, han er også kendt for at være skaberen af Karmen Rider og være en af skaberne til det der senere blev til Super Sentai serierne, hvor man i de senere versioner genbrugte effekterne til den amerikanske Power Rangers. Han skabte også en Zelda tegneserie til vestlige Nintendo-blade, desværre blev serien aldrig afsluttet i det danske blad da den blev ændret fra at være et Nintendo-blad med tegneserier etc til at være et multiplatformsblad.

Handlingen er let forståeligt. Black Ghost kidnapper vores hovedperson, racerkøreren Joe, og laver ham om til en cyborg. Vi ser de andre cyborgs og de vælger alle at flygte mens de kæmper mod store styrker af mennesker, dyr og robotter. Senere lykkes det Black Ghost at få 2 lande til at bekrige hinanden og profitere på det ved at sælge våben til begge parter.
De kæmper sig naturligvis frem til Black Ghost igen for at stoppe ham, og det viser sig at den sande bagmand er en stor cyborg med en hjerne ovenpå (Skull).
Det viser sig at den står bag alle de store krige deriblandt begge verdenskrige (ah Japan, det er vist at skubbe ansvaret lidt for meget fra sig). Vores helte vinder naturligvis og flygter fra den bombe der naturligvis bliver startet. Man skal jo have en self destruct til sidst!

Da jeg så filmen måtte jeg hele tiden minde mig selv om at det faktisk var en børnefilm. For den er faktisk rimelig grusom med mord, hjernevask og dødens købmand der skaber krig for profit.
Egentlig er filmen et meget godt produkt af sin tid under den kolde krig, hvor Japan jo lå tæt på både Rusland og Kina, med en stor amerikansk flåde i Japan. Så frygten var der jo hele tiden, og i Japan kendte man jo godt yderste konsekvens af krig, efter måneders tæppebombninger og atomvåben i 1945.
James Bond var nok en stor inspirationskilde til den her serie, med onde organisationer der mindede om SPECTRE og Dr No skurketyper.
Double O Seven bliver naturligvis namedroppet på et tidspunkt i stedet for zero zero seven.

Jeg er lidt ked af sige det, men at selv om den her film er ok, kan ikke stå på egne ben, man kan ikke nå at få et forhold til så mange figurer på så lidt tid.
Filmen når kun lige hurtigt at få et par personers baggrund med selv uden bare gå lidt i dybden med dem.
Den har også huller i handlingen så man ikke helt forstår bevæggrunden for personerne.
Man er simpelthen nødt at have læsten mangaen i forvejen her.
Jeg tror også filmen i sin tid primært blev lavet til de børn der allerede læste mangaen eller som en smagsprøve på at få flere læsere, og ikke som en selvstændig historie. Året efter kom der en film mere og i 1968 en serie så måske de samlet giver en fuldendt historie.

Nu vi på forumet på Animanga har talt om stereotyper vil jeg til sidst præsentere figurerne, hvor Tezuka kører i en retning kører denne titel i den helt modsatte retning, hvor man ikke er bange for at bruge dem i stor stil.
  • 001 Ivan Whisky, russisk baby, med klog med analytisk hjerne.
  • 002 Jet Link, amerikansk bandemedlem, (West side Story var jo meget stor dengang), han kan åbenbart flyve 5 gange lydens hastighed.
  • 003 Françoise Arnoul, token kvinde og derfor tager hun sig jo af babyen, hun har også supersyn og hørelse. Hun er naturligvis fra Paris og var oprindeligt balletdanser og alligevel bruger de ikke hendes smidighed, men lader hende høre godt. Nok opkaldt efter den franske skuespillerinde med samme navn.
  • 004 Albert Heinrich, østtysker med maskinpistoler i fingrene og andre våben i sine led
  • 005 Geronimo Jr. læser man Wikipedia står der at han ikke kunne få arbejde på grund af racisme da han var indianer, tja nu er han jo fremstillet med fjer og krigsmaling i bar overkrop, nok lidt svært at få arbejde en del steder så...
  • 006 Chang Changku, kineser med det største Fu Manchu overskæg nogensinde. kan spy ild.
  • 007 Great Britain, den komiske bifigur der kan skifte form, naturligvis skal en brite havde det nummer
  • 008 Pyunma, tidligere afrikansk slave, naturligvis blackface. Han kan trække vejret under vand.
  • 009 Joe Shimamura, "Hurricane Joe" den egentlige hovedperson. Japansk racerkører, den nyeste af cyborgerne, og efter bare få minutter med ham synes de andre han er den perfekte leder for dem alle! Han er meget hurtig og næsten umulig at gøre skade på.
1966 var også året hvor den første anime til piger (shoujo) kom på tv, den hed Sally the Witch, hekse var meget populære på tv med den amerikanske serie Bewitched. Det betyder også at det er den første magiske pige anime. Faktisk er skaberen af Sally the Witch Mitsuteru Yokoyama, som også stod bag Gigantor.

Næste gang bliver enten Princess Knight eller Speed Racer, begge 2 meget store serier fra 1967, det bliver nok Princess Knight først.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar