søndag den 15. juni 2014

De gode gamle dage med godt anime er nu!

-Eller også har der aldrig været gode gamle dage?

Om 10 år vil mange animefans kalde tiden vi har lige netop nu for de gode gamle dage, og sige at det anime der vil komme på det tidspunkt er dårligt og ensformigt, og det ved jeg de vil sige for jeg har hørt animefans i mange år sige at lige præcis det tidspunkt de startede med at se anime var de gode gamle dage.
Jeg tænker at mange nyere fans er lidt kede af at læse at de ældre fans siger det hele tiden, fordi for dem er dette jo perioden med alt det gode anime!
Når man starter som animefan er alt jo nyt og anderledes end det man kender og helt frit for alle de dumme klicheer man kender fra vestlige produktioner, man har adgang til alle de gode serier fra mange år og kan vælge frit præcist de ting der interesserer en. I løbet af nogle år bliver det hverdag og alt nyt anime er pludseligt uoriginalt og klichefyldt i forhold til starten. Man er måske begyndt af følge med i serierne som de kommer ud i Japan via Crunchyroll, og 10 af de serier man tjekker ud hver sæson er virkelig elendige. Så derfor tænker mange at anime nu om dage er dårligere end det var før i tiden, hvilket jeg personligt mener er forkert.

Mange folk er også begyndt med at se anime som børn og husker deres barndomsserier med stor glæde, og nye anime giver dem naturligvis ikke samme barnlige glæde, hvordan skulle noget kunne leve op til sådan en sammenligning? Hvis de så deres barndomsfavoritter igen nu ville de opdage at mange af de serier egentlig heller ikke er videre gode set med med voksne øjne, og at de anime ikke har klaret tidens tand særlig godt så de virker meget gammeldags nu, mens de selv naturligvis også har ændret smag, de ser jo heller ikke Fredagsbio mere.

Indtil den sidste halvdel af 1990'erne var det meste tv-anime dårlige børneserier, for at få mere voksent anime var man henvist til OVA i video-butikker, som ofte var rent vold og sex. Mens hverken børneserierne eller OVA har den store betydning mere hvis vi ser bort fra nogle enkelte store shounen-serier, er korte late night serier der er direkte målrettet animefans det der bliver produceret mest af. Så der anime har flyttet sig mest er fra at være primært en legetøjsreklame til børn til at skulle leve af bluray salg til unge voksne. Om man er til det ene eller det andet er vel en smagssag men betyder det meget for kvaliteten? Jeg tror det personligt ikke.

Ikke alle år er lige gode år, og anime-bobler der sprang i forbindelse med kriser i økonomien i 1970'erne, 1990'erne og i slutningen af nullerne har betydet af der i nogle år ikke blev satset så meget på anime med færre serier og mere sikre genrer. Men industrien er altid kommet igen og lavet nye ting, og derfor har vi for eksempel i år den største produktion af nye serier nogensinde med meget forskellige typer anime (hvilket naturligvis fortsætter til boblen springer igen og historien gentager sig endnu en gang). Der er sikkert mere dårligt anime nu end der var for 15-20 år siden, men der bliver jo så også lavet flere anime-serier hver sæson (som der er 4 af) end der blev lavet på et helt år førhen, så procentvis er det jo nok det samme.

Mange dårlige anime førhen fik man heller ikke set, fordi de værste ofte ikke blev oversat, og man så jo gerne en helt serie af gangen og så færre serier generelt, i stedet for som nu at følge med i 10 serier på en gang uge efter uge mens de kører på tv. 10 serier på en gang er jo så 40 nye serier om året, og kan den mængde leve op til de 2 store klassikere man så da man begyndte? Sturgeon's Law gælder jo også anime, både gammelt og nyt, og den siger jo at 90% af alt er noget bras.

Jeg ved godt at moden lige nu er idol-anime, og jeg er personligt heller ikke den store fan af dem, og ville hellere mere anime med de genre der er ikke er på mode for tiden (hvis de var på mode ville jeg jo få dem og ikke savne dem), men det er ikke nyt, der har altid været lavet meget dårligt anime inden for de mest populære genre, prøv bare at tjek hvor meget dårligt mecha der stadig kommer hvert år, og det har stået på siden 1970'erne. Den første idol-anime jeg så lige kender navnet på er Pink Lady Monogatari fra 1978, så det er faktisk heller ikke en ny ting. Nu kommer der så heldigvis 40 serier på sæson lige nu, så selv med 2-3 idol-anime per sæson er over 90% af serierne jo heldigvis noget andet.

Tiden går, folk bliver ældre, smag skifter, men jeg mener ikke at man objektivt kan sige at ældre serier er hverken bedre eller dårligere end nye. Jeg elsker begge, så længe det er godt, og undgår naturligvis det dårlige fra alle tider.

Prædikerens Bog Kap7 v10 Spørg ikke: »Hvorfor var gamle dage bedre end nu?« Det er ikke af visdom, du spørger sådan

Ingen kommentarer:

Send en kommentar