fredag den 13. juni 2014

Captain Tsubasa - animeklassikeren, 1983

Sambabold som tegnefilm!

VM i fodbold i Brasilien er lige startet og sjovt nok er det er en fodbold anime jeg skriver om denne gang, nemlig Captain Tsubasa fra 1983. Den mest populære sportsanime nogensinde, serien der varslede guldalderen for Shounen Jump, tegnefilmen Fernando Torres har kaldt Biblen for alle unge der drømmer om blive fodboldspillere.
Tsubasa kan jo betyde noget i retning af vinger!

Historien starter med den 11 årige dreng Tsubasa Ozora, der flytter til byen Nankatsu sammen med sin mor for at udvikle sit fodboldtalent, godt hjulpet af en af verdens bedste fodboldspillere, den brasilianske Roberto Hongo der må opgive sin egen aktive karriere. Der får Tsubasa straks gode venner både på og udenfor banen, og med det samme sin første rival målmanden Genzo Wakabayashi, et møde der lærer dem begge om holdarbejde og respekt! Andre rivaler og venner følger naturligvis mens Tsubasa udvikler sig som spiller og person.
Anego er mere end almindelig fan af Tsubasa

Den oprindelige anime kørte fra 1983 til 1986 og havde 128 episoder og 4 film. Men det stoppede ikke der for de følger hans videre karriere i senere anime. En OVA serie fra 1989, en tv-serie i 1994 og igen en op til VM i Japan (og Sydkorea) startende i 2001. Mens mangaen som den er baseret på rent faktisk stadig udkommer, nu dog i et seinen søsterblad til Shounen Jump.
Genzo Wakabayashi

Captain Tsubasa har gået sin sejrsgang over store dele af verden, den var for eksempel så stor i Spanien at historien om at han skiftede til Barcalona i mangaen kom på forsiden af spanske aviser.
Den kom aldrig til Danmark dengang, men mange danskere husker med stor glæde den på tysk tv under navnet Die tollen Fußballstars.
Captain Tsubasa var ikke den første anime om fodbold, den ære tilfalder Akaki Chi no Eleven fra 1970, men det er den mest betydningsfulde både i hjemlandet Japan hvor den var med til at gøre fodbold til en mere mainstream sport, og mange ville lige pludselig ville være fodboldspillere lige som Tsubasa, og i resten af verden hvor fodbold måske allerede var stort, men en tegnefilm om børn der spiller fodbold var helt nyt for mange.
Jeg ville ikke turde lære den lærerinde komme nær mine børn!

Hvad der gjorde Captain Tsubasa speciel i forhold til tidligere anime om sport, er nok blandingen af de forholdsvis realistiske men alligevel dramatiske fodboldkampe og dens temaer om venskab, udvikling, sportsmanship, og respekt. En cocktail så populær at den stadig bliver brugt i det meste sportsshounen selv den dag i dag hvor det faktisk oftest mest er pigerne der følger med i genren.

Men hvordan er den så for en moderne voksen seer i dag der ikke har de snydende nostalgiske briller på? Først det positive, på trods at mange personernes endimensionale karaktertræk er de så sympatetiske at man sidder og holder af dem.
Desværre er det ret langtrukkent: For eksempel kan få minutters overtid i en kamp kan tage flere episoder mens personerne i de få minutter kan nå at lære alt om hinandens baggrund, og lære at spille sammen som de havde kendt hinanden i mange år.
Seriens moraler er nogle gange så tykke at man kan skære i dem, ja vi har forstået at man skal spille som et hold!
Baggrundsmusikken minder nogle gange om en gang saxofon-akkompagnement til billige 1980'er pornofilm
Generelt er denne anime nok mest for dem der elskede den på tysk tv i sin tid, for den har ikke klaret tidens tand særligt godt på trods af sin charme, og hvis man gerne vil se en anime om fodbold her til sommer anbefaler jeg at man i stedet kigger på Giant Killing fra 2010.

Venskab er jo et vigtigt tema i serien.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar