fredag den 12. december 2014

Macross Frontier - animeklassikeren, 2008

Gorgeous, delicious, deculture! 


For at fejre 25 års jubilæet for Super Dimension Fortress Macross, annoncerede man en helt ny serie på 25 episoder i 2008, som foregår 47 år efter originalen. Persongalleriet er helt nyt, og den kan uden problemer ses af folk der ikke har set Macross før. Men den har de samme temaer der gjorde Macross til en legende. Kærlighed, popmusik, og brutale overdådige kampe i rummet imod alle odds, imens man mister sine nærmeste til en langt stærkere fjende.
Mange folk tror at sagaen om Macross sluttede sammen med Robotech, men heldigvis har der været adskillige serier, film og OVA gennem årene, desværre har det ikke været det hele, der er kommet til vesten, på grund af stridigheder om rettighederne. Macross Frontier er af de titler der aldrig officielt er kommet på vestlige breddegrader, hvilket er en stor skam for det er nok den der minder mest om den originale serie.


Efter kampen med de gigantiske zentradi næsten lagde Jorden øde i den originale serie, drog de tidligere fjender sammen ud i universet i store konvojer, for at for at søge deres lykke andre steder. En af de disse konvojers flagskib er Frontier, et gigantisk skib med blandt andet beboelsesområder, der er fyldt med rigtige huse, rekreative arealer, og alt andet der kræves af en moderne storby, der ligner San Fransisco komplet med sporvogne og bugt. Serien starter med at den kendte sangerinde Sheryl Nome ankommer til Frontier, efter en lang turne over hele galaksen. Til Sheryls koncert er den unge showpilot Alto Saotome, som har for en dreng det liden flatterende øgenavn Prinsesse, til stede. Pigen Ranka Lee, som selv håber at blive en kendt idol, er der for nyde Sheryls optræden. Under koncerten angriber de mystiske væsner vajra, og Alto er nødt til at sætte sig et i kampfly for at redde Ranka. Kan sang og kampfly der kan forvandle sig til robotter endnu en gang redde vores helte mod mægtige fjender, og intriger der kan få stor betydning for hele galaksens fremtid?

Seriens persongalleri er en lang hyldest til den originale serie, og siden trekantsdramaet er en vigtig bestanddel af enhver god Macross serie må jeg hellere begynde der:
Alto er jo naturligvis baseret på Hikaru Ichijyo (hvis gamle fly er udstillet på skolen), begge unge showpiloter, der pludselig befinder sig midt i en krig, hvor deres evner er meget efterspurgte, og begge er fanget mellem 2 kvinder, de elsker på hver sin måde. Producenterne har så også lært en ting fra Gundam, og gjort Alto ret feminen at kigge på, og lade ham være den passive part i forhold til vennen Michael, for at tiltrække flere kvindelige fans. Alto var egentlig ret ligeglad med hvem Sheryl var og selv scenevant, så Sheryl slapper af og bliver mere sig selv foran Alto. Mens for Ranka er han den rolige pæne fyr der altid hjælper hende.

Ranka er naturligvis baseret på Lynn Minmay, den unge naive pige, som arbejder på en kinesisk restaurant, der i den originale serie var forelsket i seriens hovedperson, men endte med at følge sin karriere som idol i stedet, heldigvis har Ranka ikke arvets Lynns dårlige sider.
Sheryl er naturligvis også delvis baseret på Lynn Minmay, nemlig versionen fra filmen Do you remember love, hvor Lynn allerede var en etableret idol og ikke en søgende nervøs ung pige, mens Sheryls personlighed minder om den mere modne Misa Hayase, som Hikaru bliver gift med i den originale serie.
Af andre personer kan jeg for eksempel nævne Ozma Lee, som naturligvis er Frontiers version af Roy Fokker, og serien er ikke ked af at fortælle det. Michael og Klan er en homage til Maximilian Jenius og Maximilian Jenius. Jeg kunne blive ved men jeg tror min pointe er kommet igennem.

Macross Frontier kan ikke officielt skaffes i vesten, på grund af stridigheder om rettigheder med firmaet der ejer Robotech, og det er en skam, for det er en meget god historie, og en værdig aftager til Macross universet for nutidens animefans. Selv om jeg jo elsker den originale Macross, så var den jo et produkt af datidens spaceopera og superrobot anime, og fyldt med tidens populærkultur og musik i en serie hele familien i teorien skulle kunne nyde sammen, så den kan godt virke meget gammeldags for mange fans nu om dage.

Macross Frontier er til gengæld en såkaldt late night anime som blev vist kl 2 om natten, og mere målrettet nutidens otaku, hvilket dog ikke nødvendigvis er en god ting, men det fungerer virkeligt godt her. Macross har altid været en hybrid mellem forskellige genrer, så de fleste animefans har noget at komme efter her, både, action, rumkampe, drama, komedie, sorg, musik, og romantik. Nu der det jo Macross, så når der er kampe er action skruet op til 11 med fly der transformere hele tiden, og hundredvis af missiller. Mange vestlige animefans, der ikke rigtigt kan lide mecha elsker Code Geass. Macross Frontier solgte bedre i Japan og jeg er overbevist om at hvis den var kommet i vesten. ville det være det være den de folk snakkede om i stedet. Nu er den så blevet en ting for os lidt elitære old school fans i stedet.

Selv om serien ikke kommer med endegyldigt svar på hvordan trekantsdramaet ender, så er min holdning at svaret ligger i hvad en idol reelt er i Japan. En dansker vil nok bare tro at de er popmusikere, men de er der egentlig mere for at være nuttede, ungdommelige, og jomfruelige (selv om de såmænd godt må være sexede), så et kæresteforhold er reelt ikke muligt for dem.
Sheryl er i serien allerede en kendt idol der har været i den verden længe. Men til sidst i serien fralægger hun sig idol-personaen, og siger farvel til den verden med alt hvad det indebærer. Hun finder i stedet sig selv som en mere voksen seriøs sangerinde, der er sig selv på scenen for at hjælpe folk gennem de svære tider.

Mens Sheryl er på vej væk fra idol-miljøet er Ranka til gengæld Askepot historien om pigen, der fra at hjælpe til på en kinesisk restaurant bliver den nye store stjerne, der eksisterer for at glæde sine fans som en ægte idol. Den sidste del af serien handler heller ikke så meget om hendes forhold til Alto, hvilket bliver vist ret kraftigt ved at han vælger ikke at tage med hende, men vælger at være hos Sheryl i stedet. Ranka er så mere følelsesmæssigt fanget mellem sin biologiske bror og sin adoptivbror til sidst i serien.

Frontier fik også en alternativ udgave med 2 biograffilm, som på trods af det højere budget og endnu flottere kampe egentlig ikke faldt i min smag. Personerne var helt forkerte der, men hvis man gerne vil se Ranka lave reklame for et byggeselskab, hvor der på hendes dragt står her bygges stadig for at fortælle folk at hun har små bryster, så er den vel god nok.
Det næste Macross projekt er blevet annonceret for nyligt, den går indtil videre under navnet Macross Δ, den flotte trekant er så græsk for Delta, men der er ikke offentliggjort noget om den indtil videre. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar