lørdag den 20. december 2014

Top 10 over anime-serier i første halvdel af tierne del 1


Et halvt årti er gået, og derfor tænkte jeg at det er tid til at se tilbage på mine favorit-anime for perioden. For at det ikke skal være alt for meget tekst at læse på en gang, og fordi det tager ret lang tid at skrive, har jeg delt det op i 3. indlæg over julen, så har folk også noget at bedrive tiden med.
Første indlæg som i læser lige nu, er 6-10 på min egen personlige top 10 over anime-serier fra 2010-14. næste gang kommer så de 5 øverste. Jeg har spurgt folk forskellige steder på nettet hvilke anime fra perioden de bedst kunne lide, så 3 og sidste indlæg bliver listen over de mest populære anime fra første del af årtiet, fra de danske animefans der svarede tilbage.

Det var egentlig også planen at jeg ville have lavet en topliste over de anime-film fra perioden jeg synes er bedst, men det er faktisk ret svært at lave sådan en liste, for der kan godt gå op til et år inden en anime-film kommer på bluray i Japan, og hvis det ikke er Ghibli, så er der naturligvis ikke engelske undertekster, og så kan man igen vente op til et år igen for at de kommer på et forståeligt sprog, så jeg valgte kun at fokusere på serier denne gang.

Det er faktisk ret sjovt med sådan en favoritliste, for de nævnte titler mente jeg ikke nødvendigvis var de bedste da de kom, mens der var serier jeg virkeligt elskede da jeg så dem først, men bare ikke holdt sig særlig godt i længden. Men ikke mere udenomssnak for nu er det tid til at tælle ned!

10. Angel Beats!

Angel Beats! foregår i Skærsilden, som i dette tilfælde på overfladen ligner et typisk japansk gymnasium. Her ender de unge mennesker, der ikke er klar til at drage videre. Vores hovedperson, Yuzuru, ender her uden at vide hvad der er hændt ham før. Han møder 2 piger, Angel, formand for elevrådet, som forsøger at skabe orden og få de unge videre, og Yuri som gør oprør mod systemmet og vil ikke forsvinde som mange andre. Hvad der starter som en action-komedie fyldt med skydevåben, bliver til en dramaserie, hvor vi finder ud af hvad der holder de unge i limbo.
Hvis der er 2 ting der hører sammen, så er det moe otaku og melankolske visual novels fra firmaet Key, som naturligvis gerne får anime-versioner. Jeg har altid ment at anime over Key titler er kedelige, langtrukkent, og en gang dårligt skrevet mental sødsuppe. Alligevel vælger jeg at putte Angel Beats på listen, selv om den er skrevet af Key folkene, og følger i bund grund samme mønster som deres visual novels. Jeg synes nemlig det fungere meget godt i denne historie, og jeg tror simpelthen det er fordi at de ikke havde en lang visual novel med adskillige ruter de skulle tage hensyn til, men kunne koncentrere sig om bare at lave en god anime fyldt med interessante personer.

9. Log Horizon

Log Horizon er historien om en stor gruppe mennesker der ender i et MMORPG spil, og skal forsøge at begå sig i spilverdenen med dens farer. Vores helt er ikke egentlig ikke prototypen på en stor eventyrer, men en indelukket nørd, hvis evner er bedre brugt på mere fredelige formål, hvilket der er et stort behov for, da mange tusinde mennesker lige pludselig skal opbygge et samfund med alt hvad det indebærer i en fantasy-verden fyldt med farer, og det viser sig at npc'erne også er selvbeviste mennesker de skal fungere sammen med.
Jeg havde egentlig ikke forventet meget af Log Horizon da den startede, jeg havde lige set Maoyu - Archenemy & Hero, hvis bøger havde samme forfatter som Log Horizon, så jeg forventede en ok fantasy historie man hurtigt ville glemme igen, men jeg tænkte den er produceret af NHK, så det bliver da i det mindste sjovt at se noget andet end late night otaku anime, der mest eksisterer for at sælge noget. Den begyndte faktisk lidt kedeligt, men jeg fortsatte, og det er jeg glad for, fordi den blev bare bedre og mere spændende hele tiden, og jeg sad hver uge og ventede på den nye episode skulle komme på Crunchyroll, da personerne var bare så let at holde af. Det her er af en af få moderne anime, der egentlig kan nydes af det meste af familien. (Nej det er ikke en børne-tegnefilm, det er en familieserie på samme måde som for eksempel Dr Who er en familieserie der kan være seriøs og skræmmende).

8. Princess Jellyfish

Princess Jellyfish følger en flok meget nørdede kvinder, der bor sammen i et stort hus, som fungerer som et beskyttet fristed, hvor de kan være sig selv i trygge rammer . En af de disse kvinder er den 18 årige Tsukimi Kurashita, der drømmer om at blive illustrator, og føler sig utilpas når hun er blandt populære moderigtige kvinder, og alle mænd. Tsukimi ved næsten alt hvad der er værd at vide gopler, og da hun en dag forsøger at redde en gople fra en butik der ikke har forstand på dem, får hun hjælp fra en pige på sin egen alder, der er sin direkte modsætning, en velklædt udadvendt populær type. Pigen overnatter hos Tsukimi, og dagen efter viser det sig at hun er i virkeligheden er en dreng!
Nørder kommer i alle former og typer, og har været rigt repræsenteret i populærkulturen, både vist i positivt og negativt lys. Der har så været en mangel på ægte kvindelige nørder, som pigerne kan identificere sig med, men det råder Princess Jellyfish bod på, for der er fyldt med kvindelige nørder af forskellige typer. Ja det er måske lidt skøre og excentriske, men er vi nørder ikke ofte det? Jeg synes i hvert fald at de bliver fremstillet både realistiske og alligevel positivt i denne lille komedie. Den husker at grine med sine figurer, i stedet for af dem. Jeg vil mene at serien burde være en del af pensum for alle unge introverte kvindelige nørder, nej vent, os der ikke er der det bør egentlig også se den!

7. Humanity Has Declined

Humanity Has Declined foregår de sidste tider for den menneskelige race, og de sidste mennesker egentlig mest er beskæftiget med at lukke og slukke, og vise eftertiden at der engang eksisterede mennesker. Vores unavngivne unge hovedperson bliver udpeget som kontaktperson til de små feer, som overtager den tomme plads på Jorden som menneskene efterlader, et hverv som hun, kyniker som hun jo er, udmærket godt er klar over at hun ikke er i stand til at varetage, men der er egentlig ikke folk tilbage der er i stand til at oplære hende ordenligt. Feerne er små opfindsomme naive væsner, der gerne vil glæde hovedpersonen, desværre har de heller ingen ide om hvad de laver, og de har det med at gå i selvsving, så det ender som regel katastrofalt når de går i gang med ting.

Serien begynder med pastelfarver, landlig idyl, slik og små dansende feer, så man tror først det er en sød og tryg verden vi skal opleve, intet kunne være mere forkert! Det er en skarp samfundssatire, fyldt med absurde scener, hvor et idyllisk øjeblik hurtigt kan blive erstattet af brutal scene med et antropomorfisk brød, skabt af feerne, der begår et meget blodigt selvmord. De fleste apokalyptiske historier ender gerne med et stort brag, men her ender verden med en lille hvisken, hvor menneskeheden toppede for længe siden, skabertrangen er væk, og man har mistet den viden der gjorde menneskeheden stor, og lige så stille bliver der bare ikke født nok børn mere og der er bare ikke nogle folk tilbage. Hvilket egentlig er en meget skræmmende tanke. For en japaner er det naturligvis hverdag at der ikke bliver født nok børn (også derfor der ikke bliver lavet så meget anime, der bare skal underholde børn, som ikke er en reklame for noget legetøj, der er ikke nok børn til at det kan betale sig). Når Humanity Has Declined er mest seriøst kan den godt minde om Kino's Journey, men den ender tit i den helt anden grøft, med en syret historie og med meget mørk humor, som bare ikke kan forklares, men skal opleves!

6. Monthly Girls' Nozaki-kun

Monthly Girls' Nozaki-kun handler om pigen Chiyo Sakura, der er forelsket i drengen Umetarou Nozaki, og efter at have sagt at hun godt kan lide ham får en autograf og bliver inviteret hjem til ham for at... være medhjælper for ham, da han nemlig laver manga til teenagepiger, en manga som Chiyo naturligvis er stor fan af.
Denne anime var nok årets overraskelse i 2014, folk havde regnet med at det ville blive en typisk romantisk serie til teenagepigerne, som man nok hurtigt glemte igen, men der tog vi alle fejl! For det var en satire over moderne shoujo manga, som kan være ret ukontroversiel samlebåndsarbejde, og decideret imod fornyelse og kreativitet fra skaberens side. Den leger også meget med kønsroller og forventninger i manga og det japanske samfund generelt, noget der kendetegnede store shoujo manga før i tiden, men som forlag og ligeglade redaktører har fået sat en stopper for nu. Monthly Girls' Nozaki-kun er baseret på en yonkoma manga, hvilket egentlig kan sammenlignes med en avis-stribe, så man burde egentlig ikke forvente en dyb historie, men men små sjove sketches, men den formår at have noget vigtigt at sige det meste af tiden, uden på noget tidspunkt blive kedelig, for man sidder virkeligt og griner meget af tiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar