tirsdag den 25. februar 2014

Mobile Suit Gundam - animeklassikeren, 1979

Første real robot mecha anime!


Serien foregår i år 0079 Universal Century. 79 år efter at Jorden samlede sig i en føderation og begyndte at at bygge kolonier i kredsløb om Jorden. Kolonien Side 3 havde efter en del års mislykkedes forhandlinger om at blive en selvstændig nation erklæret Jorden krig under navnet Hertugdømmet Zeon.

Krigen gik i gang få sekunder efter krigserklæringen med brug af masseødelæggelsesvåben og angreb på kolonier der faldt mod Jorden og dræbte milliarder. Efter en måned var en tredjedel af menneskeheden døde som ofre i kampene, og der kom en aftale i stand der forbød brugen af masseødelæggelsesvåben og sænkningen af kolonier mod Jorden.


8 måneder senere på kolonien Side 7 havde Føderationen hemmelige våben klart, et rumskib ved navn White Base og nye mobile suits, Guntank beregnet til kamp på lang afstand, den mere fleksible Guncannon til mindre afstande, og naturligvis Gundam til nærkamp.
Desværre opdagede Zeon soldater under ledelse af den mystiske orlogskaptajn Char Aznable hvad der foregik og angreb.
Midt i det angreb stod den 15 årige Amuro Ray og som en desperat handling startede han Gundam robotten op og hjalp med evakueringen af folk på kolonien til White Base.

I Vesten er Gundam en ret obskur størrelse, mange animefans har måske nok har hørt om den, men egentlig aldrig har set den, men hjemme i Japan er Gundam gigantisk, et kulturelt ikon på højde med Star Wars, med en industri der nu giver ejerne en omsætning på over 2,5 milliard kroner om året. Men som så mange gange både før og efter i animehistorien var den faktisk ikke den store succes i starten, hvor serien blev skåret ned fra de oprindelige 52 afsnit til 43 fra seriens investorer, deriblandt legetøjsfirmaet Clover som ikke rigtigt kunne tjene penge på deres figurer. Heldigvis blev serien genudsendt på tv, blev lavet til biograf film og Bandai fik rettighederne til at lave legetøj og lavede plastik modeler i stedet for tidens formstøbte metal modeler, hvilket blev en gigantisk succes.


Grunden til at serien ikke var populær i starten var nok at folk havde forventet endnu en Super Robot serie med en sej teenager der bekæmper ondskab i sin mytologiske robot, hvilket Gundam jo ikke er. Det er en dannelsesroman om den unge Amuro Ray der ufrivilligt havner midt i en krig hvor fjenden har et navn og kan være mere sympatiske end dine allierede, og robotten er en kold krigsmaskine uden egen mening eller moral, den første real robot mecha.

I modsætning til Super Robot serierne er der ikke så mange ugens skurke der skal bekæmpes, der er en krig med store slag og hvor vi langsomt opbygger personer som hele empatiske mennesker inden de bliver slået ihjel, og så er der naturligvis den mest kendte rivaliseringen nogensinde i animehistorien, den mellem Amuro og den maskerede Røde Komet Char Aznable. Char er naturligvis inspireret af den tyske flyver-es fra Første Verdenskrig Den Røde Baron, og er egentlig i dag den mest kendte figur fra serien, og har inspireret dusinvis af animefigurer.

Det er let at se hvor inspirationen til Evangelions Shinji kommer fra i Amuro. De politiske rænkespil i Zeons Zabi dynastiet, og Chars hævnplaner imod dem ser vi jo også igen i Sunrise egen Code Geass med Lelouch.

En vigtig ting i Gundam er Newtype teorien skabt af den filosofiske første leder af Zeon, Zeon Zum Deikun. En teori der sagde at mennesket var på vej til sit næste evolutionære skridt bedre tilpasset livet i rummet, og da det var de ressourcestærke der boede på Jorden og underklassen der boede i kolonierne fik teorien mange følgere til et punkt hvor nogle så folk på Jorden som undermennesker.
Det er aldrig helt forklaret hvad Newtype kan, men det er indikeret at en række af personerne i Gundam er Newtype og det er forklaringen på at et lille skib med unge uerfarnere folk klarer sig så godt igennem krigen.
I dag vil Gundam som det meste andet fra det tidspunkt nok virke langtrukkent for de fleste folk, og jeg anbefaler at man ser filmene i stedet, der er skåret endnu mere Super Robot fra og robotterne står tilbage som et våben der kan bruges godt og ondt.
Fokus er skarpere og man kan virkelig forstå hvilket mesterværk Gundam er og se hvorfor den har sin plads i animehistorien, de skulle også være tættere på Yoshiyuki Tomino's vision. I hvert fald synes jeg oplevelsen er bedre her, hvilket er sjældent for film-versioner af tv anime.

Da Bandai Entertainment trak sig fra det amerikanske marked, røg også Mobile Suit Gundam fra Crunchyroll, og mens fortsættelserne Zeta Gundam og Gundam ZZ er at finde på det delvist Bandai-ejede Daisuki mangler vi stadig starten på det hele. Der er lavet en lang fortsættelser og spinoffs som både film, OVA og tv serier. Der er også lavet andre Gundam serier der ikke foregår i Universal Century universet, den mest kendte af dem er Gundam Seed, der er sågar lavet en live action film til det amerikanske marked, som dog er ret ukendt. For et visuelt overblik over de mange forskellige titler og deres indbyrdes forhold har vi naturligvis AniDB. Men bare rolig Mobile Suit Gundam er en afsluttet historie så hvis man ikke ønsker så er det nok bare at se den.

Næste indlæg på bloggen bliver en tur til nichehjørnet med en OVA fra 1991 ved navn Madara i anledning af at skaberen af mangaen bag kommer til årets J-popcon, og så håber jeg at have Rose of Versailles klar kort derefter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar