søndag den 10. november 2013

Cutie Honey - animeklassikeren, 1973

Honey Flash!


Historien om pigen Honey Kisaragi, en ganske almindelige teenagepige på en katolsk kostskole.
Men en dag dræber den onde organisation Panther Claw hendes far for at få hans opfindelse der kan skabe alt af ingenting! Det viser sig at hun er en androide med mange forskellige evner. Hun bruger dem i kampen mod Panther Claw, mens de begår kriminalitet for at få unikke artefakter og for at lokke Cutie Honey hen til dem så de kan få farens opfindelse.
I sin kamp mod Panther Claw får Honey hjælp af den unge journalist Seiji Hayami og hans familie.
Go Nagai bakkenbarter!
Cutie Honey er ikke en magisk pige serie, hun bruger ikke nemlig ikke magi, men på mange områder er det alligevel. Transformationer startede med hende og 20 år før Sailor Moon havde vi her en pige der kæmper på liv og død med specielle evner, så hun er prototypen på en Magcal Girl Warrior i hvert fald.
Den originale manga er en del mere rå, pervers og voldelig shounen. Så derfor er det lidt mærkeligt at de først ville lave Cutie Honey til en shoujo anime i en tidsblok hvor der blev vist magiske piger, tv selskabet valgte så en anden serie til den blok og Cutie Honey blev lavet shounen igen, men naturligvis med mahou shoujo i bagagen. Den blev så vist i den blok hvor der tidligere var Devilman (også Go Nagai). Hvilket gjorde Honey til den første kvindelige hovedperson i en anime beregnet til drenge.
PLOT!
Mange af ideerne fra Cutie Honey genbrugte holdet bag animeen året efter til serien Majokko Megu-chan (som nok var den første anime der bevist seksualiserede ret unge piger, jeg har dog ikke set den da jeg ikke kan finde den på forståelige sprog, så hvor slemt den gør det aner jeg ikke) som faktisk var en magisk pige, og på mange områder også en inspiration til Sailor Moon. Hvilket egentlig gør det passende at da Sailor Moon sluttede lavede de faktisk en shoujo version af Cutie Honey til at erstatte den, så er ringen sluttet på en måde.
Action!
I Cutie Honey er transformationerne et meget vigtig element. Så hun det ene øjeblik er normal skolepige, det næste øjeblik Hurricane Honey en dygtig racerkører der kan jagte skurkene, Flash Honey som kan blænde skurkene med sit kamera og naturligvis til sidst i hvert afsnit, den rødhårede superheltinde med sværd Cutie Honey. I modsætning til den senere Sailor Moon bruges transformationer her ikke for at spare 30 sekunders animation på grund af genbrug, men det mere ædle formål at vise hende halv og hel nøgen oftest muligt.
Da hun skriger Honey Flash hele tiden vælger jeg at tro det er navnet!
Næsten hvert eneste afsnit følger samme formel, som i bund og grund er ugens monster, slavisk
Den søde Honey Kisaragi er på den katolske kostskole, hvor alle pigerne og lærerinden naturligvis er vilde med hende (nedtonet naturligvis, tv i 1970'erne kunne ikke klare alt for meget lesbiske under og overtoner).
Hun beslutter sig for at tage i byen af den ene eller anden grund.
I byen møder hun sin ven journalisten Seiji og de forsøger sammen at løse et tyveri af et historisk kunstværk.
Det er naturligvis denne uges skurk fra Panther Claw der står bag.
Honey kommer tættere på med flere forskellige forklædninger og Seiji kommer galt afsted og skal reddes som en anden jomfru i nød. Efter der er dræbt nok håndlangere er det tid til den store finale hvor Honey først fortæller om sine forklædninger denne episode og råber Honey Flash så der kan komme en transformation scene (så vi kan se hendes bagdel og bryster, som dog ingen brystvorter har :P). Der kommer lidt kamp og det lykkes hende at slå ugens skurk ihjel med sit sværd.

Denne anime-serie har nok primært sin berigtigelse for folk der elsker 1970'er kitsch, Barbarella filmen med Jane Fonda og bløde lesbiske erotiske film der foregår på katolske pigekostskoler. Faktisk er serien lavet før ikoniske amerikanske tv serier som Charlies Angels og Wonder Woman som egentlig opfyldt mange  af de samme behov hos amerikanske tv-seere som Cutie Honey gjorde hos japanske (jeg ved godt at Wonder Woman er ældre end det, men det er 1970'er tv-serien der fik hende ud i folks stuer).
Det er ikke en god anime set med moderne øjne, men det er ok at stene et par afsnit af gangen, men så er man også fyldt, fordi det er samme afsnit man ser hele tiden. Folk der ikke synes om de ting vil nok mene at serien er lidt for gammeldags og pinlig at se på i dag. Personligt elsker jeg dog serien.
Egentlig ikke vigtigt for historien, men pyt.
Jeg taler tit om at anime ikke fungerer som live action spillefilm, men i 2004 kom der en Cutie Honey film, instrueret af ingen ringere end mester animatoren Hideaki Anno, som formår at genskabe den campy stemning den originale anime er kendt for, med sit overdrevent skuespil, elendige effekter og en del scener med Honey i lidt tøj. Jeg mener personligt at denne film hører til i filmhistorien blandt titler som Batman & Robin fra 1997 http://www.youtube.com/watch?v=WZBiiCFU0j4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar