søndag den 13. oktober 2013

Sailor Moon - animeklassikeren, 1992

Moon Prism Power, Make Up!


Fighting evil by moonlight
Winning love by daylight
Never running from a real fight
She is the one named Sailor Moon

Ah jeg tror vist bare jeg ser den på japansk hvis det skal være på den måde!

I anledningen af at der kommer en ny Bishoujo Senshi Sailor Moon anime snart så tænkte jeg at jeg hellere måtte fremrykke at se den originale serie, så folk kan læse om den inden premieren.Serien handler om den unge teenagepige Usagi Tsukino (kan vel oversættes til kaninen på månen med lidt god vilje), i den engelske version hedder hun ikke kanin men i stedet Serena, efter Mare Serenitatis eller Klarhedens Hav på månen, navnet ligger også tæt på den græske månegudine Selene. Hun er beskrevet som temmelig normal, lidt af et klynkehoved, elsker søde sager, er klodset, lidt naiv, elendig til matematik, en rollemodel for alle unge piger!
Hun møder den talende kat Luna med en halvmåne markering over øjnene, som lader hende blive til superheltinden Sailor Moon (jeg håber lidt i forstår der er et måne tema i det her :P). I løbet af serien kommer der så flere og flere superheltinder med navne fra solsystemet. 

Før Sailor Moon rendte magiske piger eller mahou shoujo ikke rundt og bekæmpede skurke (Cutie Honey blev først betragtet som magisk pige bagefter). De var mere søde hjælpsomme hekse som for eksempel Kiki, men skaberen af Sailor Moon mangaen Naoko Takeuchi var fan af Super Sentai så hun lavede det som en gruppe med pigesoldater og deres uniform var afkortede stramtsiddende versioner af almindelige skolepige uniformer, seifuku/sailor fuku som jo er inspireret af gamle britiske flådeuniformer. Gruppen af kamp-pigerne bliver da også kaldt sailor senshi hvor senshi vel kan oversættes soldat, har også set det oversat spejder, men det var nok for at gøre det mindre militaristisk i den amerikanske udgave.


I hvert fald i starten følger serien monster of the week formatet.
De første 5 episoder er egentlig mest en optakt hvor man følger hverdagslivet for Usagi.
Men ellers følger serien sådan nogenlunde følgende formel.
Lige pludselig er der en ny ting i byen der gør folk glade, det kan være et motionscenter hvor man taber flere kilo om dagen!
Det viser sig naturligvis at være skurkene fra The Dark Kingdom der trækker livskraft ud af folk.
Usagi møder en uhøflig fyr der til forveksling godt kunne ligne Tuxedo Mask
Usagi og Luna undersøger sagen. Hun forvandler sig til Sailor Moon og konfrontere skurkene. Det går som regel galt og hun skal selv reddes af Tuxedo Mask, en forklædt ung mand hun er lidt vild selv om hun ikke ved hvem han er. Skurkene taber og alt bliver normalt igen.
Senere begynder hun også at kan klare sig alene uden Tuxedo Mask og med hjælp fra de andre senshi som begynder at komme efter ca 8-10 episoder.
Efter første cour begynder The Dark Kingdom at gå efter enkeltpersoner, de mest passionerede folk, de mest talentfulde, da de har meget energi.
Der er så 5 serier i alt, jeg har her primært set den første serie på 46 afsnit, og der sker betydelige ændringer i de andre serier.

Serien er faktisk rimelig grusom i forhold til at det er en shoujo fra den periode. Man havde den ide på japansk tv at piger ikke kunne klare alt det vold og ødelæggelse drenge kunne, selv om de jo i praksis så det samme som drengene, men det betød så også at man skar ned på volden i forhold til mangaen.


Nogle folk kalder Sailor Moon for et feministisk værk, hvilket den sikkert også er efter japanske forhold, men hun skal hele tiden reddes af Tuxedo Mask og hun falder i den vante kvinderolle i Japan hele tiden hvor det er forventet at man er hjemmegående husmor efter man har fået børn. Senshi dragterne er også højt seksualiseret og Tuxedo Mask er for gammel til at være sammen med 14 årige piger!

Sammenligner man hende med et andet 1990'er ikon, Buffy (altså tv-seriens Buffy, ikke den forfærdelige film), som jo også er en teenagepige der bekæmper monstre, for hun jo lov til være ung kvinde og stadig være stærk på samme tid.
Til gengæld var den rimelig fremskreden med at acceptere homoseksualitet, noget der stadig ikke er velkommen blandt mange japanere. Først med en en leder fra Dark Kingdom, Zoisite, som faktisk er meget ond, men forholdet viser ham som mere empatisk end først antaget.
I en af de senere serier er der et forhold mellem 2 senshi Neptun og Uranus.
Begge forhold blev dog gjort heteroseksuelle i den amerikanske udgave 


Når amerikanere skal gengive anime som en homage til et publikum der egentlig ikke kender anime, så bruger de altid mimik og påklædning fra 2 serier så de er sikker på at folk opfatter det er anime. Den ene er naturligvis Dragon Ball, den anden er Sailor Moon, hvilket vidner om hvilket varigt kulturelt indtryk denne serie har givet folk.

I forhold den andre shoujo serier fra perioden er den meget god, men tidens tand har ikke været god ved denne serie. De fleste jeg ser der roser denne serie er folk der så den på tysk eller svensk da de var børn og mindes den af nostalgiske årsager, hvis de så den igen nu ville den nok ikke være meget interessant, men på den anden side gælder det vel det meste børnetv, men historien bag fejler ikke noget som sådan så en genfortolkning af Sailor Moon vil kunne fungere godt.
Personligt sidder jeg og venter på at når den serie kommer vil der være en tumpe på et eller andet forum der ikke kender sin mahou shoujo og siger at den nye Sailor Moon er en Puella Magi Madoka Magica klon :D


En liten tjej med jättelånga flätor
sådär en fjorton år och rätt söt
Men om hon ramlar på sin lilla rumpa
du kan va' säker på att hon tjöt.

Men så en dag hon möter mystiken
och universums iskalla natt
Hon blir en kämpe, ja en hjältinna
och får till vän en underbar katt

Ett öde som hon inte riktigt kan förstå
och inte vet hon hur det ska gå

En liten tjej med jättelånga flätor
sådär en fjorton år och rätt söt
som nu får slåss mot ondskans lakejer
hur ska det gå? hur ska det gå?
Det är blott stjärnorna som vet
Hur det ska gå, hur det ska gå.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar