lørdag den 26. oktober 2013

Lupin III - animeklassikeren, 1971


Charme, Selvtillid og lækkert hår!

Arsène Lupin III er i dag blandt de meste kendte animefigurer, den herlige gavtyv har flere tv serier, film, ova, årlige tv specials og crossovers med Mesterdetektiven Conan på samvittigheden, men den ægte Lupin er mere mørk og rå end de fleste aner.
Lupin III er den mest berygtede mestertyv i verden, en eventyrer, en tyr der nedlægger damer på stribe, en mester i forklædning.
Han tager med sin trofaste partner, mesterskytten Daisuke Jigen, rundt i hele verden for at plyndre, flirte med kvinderne, eller køre racerløb.
Nogle gange arbejder de sammen med den smukke, men bedrageriske Fujiko Mine eller samuraien Goemon Ishikawa XIII, andre gange er de modstandere med forskellige mål.
Inspektør Koichi Zenigata ser det som sit livs mål at fange Lupin og vil gå meget langt for at opnå det.
Sådan ser coole animefigurer ud!
Dengang serien kom var den meget fræk sexet, rå og voldelig end alt andet tegnefilm på tv, den første populære tv-anime til voksne.
Det er en meget episodisk serie hvor hvert afsnit står alene, hvor de kan lave hvad som helst, så længe det er cool. Som regel foregår der noget kriminelt og nogle bliver dræbt :P
Masaaki Oosumi, instruerede episode 1-7, 9 og 12, men han blev fyret fra serien fordi han nægtede at gøre serien mere børnevenlig og fulgte i stedet mangaens stil mere og den er jo en seinen, altså til voksne.
I stedet for kom makkerparret Miyazaki og Takahata og instruerede resten i en mere fjollet og familievenlig tone som har fulgt Lupin lige siden.

TEMPO!
Figurerne repræsentere arketyper der var let genkendelige i det japanske samfund i 1970.

Lupin er den moderne type uden klassiske japanske værdier, en eventyrer der ikke vil sættes i bås og ikke indordner sig i hierarkiet. Figuren er så halv fransk og barnebarn af gentlemantyven Arsène Lupin af den franske forfatter Maurice Leblanc, inden i spørger, må man godt bare tage en figur fra andres værker på den måde er svaret nej det må man ikke, men dengang var man ret ligeglad med ophavsret i Japan.
Lupin kan være ret stædig og beviser det blandt andet ved at sidde i isolationsfængsel på dødsgangen et helt år uden at bryde ud i for at ydmyge inspektør Zenigata.
Han elsker Fujiko og tilgiver hende når hun bedrager ham.  

Daisuke Jigen er en tough guy som man kender dem fra action film og spaghetti westerns, den stille rå dræbertype som Charles Bronson eller Clint Eastwood. Han er på mange måder gruppens nestor
.

Goemon Ishikawa XIII, hvis forfader så åbenbart den semilegendariske Goemon Ishikawa som nok bedste kan beskrives som en blanding af Jens Langkniv og Guy Fawkes.
En snigmorder burde nok være ninja, men han er altså en ronin samurai, og er på mange måder Lupins modsætning og repræsentere det Japan der var, ting som klassiske dyder og ære. I starten kæmper han mod Lupin, men langsomt lære de at respektere hinanden.

Fujiko Mine, hvis navn kan oversættes fuji-bjergets tinder som en henvisning til hendes store bryster.
Hun er en moderne kvinde der gør hvad hun vil med hvem hun vil. Hun udnytter sin seksualitet til fulde og er generelt ret bedragerisk. Jo hun skal såmænd nok elske Lupin, men det skal ikke afholde hende fra at stjæle fra ham eller sende ham i fængsel. I de senere episoder uden Oosumi bag roret ændrer hun dog personlighed og bliver mindre femme fatale der kører mindre på seksualitet og bliver sødere overfor Lupin.
Fujiko Mine
Koichi Zenigata, er opkaldt efter en japansk romanfigur der var detektiv i edo perioden.
Han lever for jagten på Lupin, så det gør ham ikke noget hvis Lupin flygter fra fængslet for det betyder jo bare mere jagt.

Jeg kommer til at tænke på andre store franchises der har købt i mange år, som James Bond, Doctor Who, Bamses Billedbog o_-, hver tid har sin fortolkning og ved sammenligning kan man bedre se tidsånden, hvilket naturligvis også gælder her. I stedet for snakken om hvilken Doctor der er bedst snakker Lupin fans ofte om hvilken jakkefarve er bedst. Som grøn jakke Lupin i denne serie, rød i 1977 serien og pink i 1984 serien.

Jeg er faktisk ikke sikker på hvad der foregår her.
Jeg tror egentlig ikke jeg vil kalde den her første serie anbefalelsesværdig for Lupin jomfruer selv om jeg egentlig godt kan lide den.
Hvis man ikke kender til Lupin i forvejen så vil jeg hellere anbefale at man starter med filmen fra 1979, The Castle of Cagliostro der dog er den mere gavtyvsagtige familievenlige Lupin, og så hvis man vil opleve mere ældre Lupin begynde med serien der startede i 1977 og kørte til 1980.
The Woman Called Fujiko Mine serien fra 2012 er den serie man skal se hvis man vil se noget nyere, mere råt og autentisk.
Men det var nok også først med den anden serie at Lupin blev rigtigt stort, denne her var lidt ugennemtænkt og man brugte animation fra en pilot episode hvor figurerne er ret anderledes i udseende lavet et par år før i introen.

Miyazaki og Takahata under produktionen

1971 var også året hvor serien Marvelous Melmo fra Osamu Tezuka udkom, den var beregnet til at lære børn  seksualundervisning og om puberteten. De handler om en 9 årig forældreløs pige, der kan forvandle sig blandt andet til en 19 årig version af sig med de nye oplevelser det tager med som for eksempel kærester (hun er dog stadig mentalt 9 år). En af de første anime der viste pigetrusser og nøgne piger i stor stil. Den og Lupin var begge nyskabende med at vise kvindelig seksualitet, dog på meget forskellige måder. Som så meget andet fra Tezuka Productions er den på Viki, men da jeg ikke kan lide deres afspiller er her linket til deres Youtube i stedet https://www.youtube.com/channel/SWpO0qfL_hgCE

Ingen kommentarer:

Send en kommentar