søndag den 30. marts 2014

The Rose of Versailles - animeklassikeren, 1979


Historisk sæbeopera omkring det dekanterede Hof og dens intriger på slottet Versailles i den turbulente periode med kong Ludvig 16. og dronning Marie Antoinette ved roret. Hovedrollen i animeen er adelsfrøkenen Oscar François de Jarjayes, der blev opdraget som en dreng af sin far og udpeget af som vagt for Marie Antoinette.

The Rose of Versailles begyndte som en manga om den unge prinsesse Marie Antoinette fra Østrig der af politiske årsager blev gift med den franske konges barnebarn, men fokus flyttede sig hurtigt til adelsfrøkenen Oscar François de Jarjayes, som var på samme alder som prinsessen. I modsætning til Marie Antoinette var Frøken Oscar dog ikke en historisk person, men opfundet af mangaens skaber Riyoko Ikeda til historien. Som Princess Knight før hende er Oscar blevet opdraget som en dreng med styr på fægtning og hesteridning, godt nok var det i denne historie ikke en hemmelighed at hun var en pige.

Mens Oscar blev leder af Marie Antoinettes garde og fik sin faste gang hos hoffet og blev et slags idol hos hoffets kvinder, så er hoffet selv fyldt med intriger, magtkampe, mord og forbudte romancer. Vi følger så historien over 20 år og følger Marie Antoinette som prinsesse, dronning og til sidst den franske revolution, og ser mange historiske og fiktive personers gang ved hoffet indtil revolutionen fjernede kongedømmet med magt.

Riyoko Ikeda var i starten af 1970'erne en del af en generation af unge kvindelige manga-skabere kaldet År 24 Gruppen (Fordi de var en del af efterkrigstids-generationen, der blev født i år 24 under kejser Showa (1949). Indtil da var det mest mænd der lavede shoujo manga og de var rimelige simple både grafisk og fortællemæssigt, men lige som vesten oplevede store kulturelle forandringer med 1968 generationen skete det også i Japan. Efterkrigs-generationen som jo var opvokset med manga hele livet var selv blevet voksne og havde masser af ideer til manga for piger. Med mere alvorlige temaer for ældre læsere, og figurer der gennemgår en udviklingsproces som i en dannelsesroman. Læserne tog godt imod manga der tog sit publikum mere seriøst. Det var også blandt denne gruppe af kvinder at kærlighedshistorier med personer af samme køn rigtigt fik sit afsæt, boys love/yaoi/shounen ai og girls love/yuri/shoujo ai er de mest kendte navne for dem.

The Rose of Versailles er den mest kendte af mangaerne fra År 24 Gruppens mange titler, og en af de mest indflydelsesrige shoujo serier nogensinde og det med god grund. Storpolitik, lange komplicerede historieforløb, store personligheder, intriger og romancer, alt sammen meget anderledes end andet shoujo på markedet.
Den er er også inspirationskilde til hele yuri genren, hvor for eksempel den mest kendte yuri fra 1990'erne Revolutionary Girl Utena skylder den alt. Riyoko Ikeda lavede selv en kendt rigtig yuri manga senere, Oniisama E... Den fik også sin egen anime instrueret af Osamu Dezaki i starten af 1990'erne, den kan ses på Viki.

De første 18 episoder er instrueret af Tadao Nagahama der døde under produktionen, mens resten af de 40 episoder er instrueret af Osamu Dezaki. Den er pæn hele vejen igennem (årstallet taget i betragtning), med flotte baggrunde. Naturligvis bliver den meget flot sine steder senere med Dezaki bag roret, men det er jo ikke nogen hemmelighed at jeg synes han laver meget flotte ting.

Selv om jeg selv har brugt ordet sæbeopera er det måske lidt uretfærdig, for selv om den minder om en billig soap når den er værst er den ret godt og dybt skrevet når den er bedst, og den er en must see for alle folk der vil have mere af shoujo end bare en pige der bliver forelsket i en dreng. Den holder godt de fleste steder den dag i dag. I dag vil man ikke være forarget over at se et par i en seng i tegneserie, men dengang var det stærkt kontroversielt for det betød jo sex og sådan noget smuds skulle piger slet ikke tænke på, i dag kan serien ironisk nok virke naivt sine steder, men det er vel den generelle udvikling i mediet.

Lader man som om man er amerikaner kan man hos Crunchyroll og Viki se The Rose of Versailles.

The Rose of Versailles og Gundam var ikke de eneste store anime i 1979, der kom der også en 3. stor anime, Den anden Doraemon serie som kørte indtil 2005 hvor den på stedet blev erstattet af en ny Doraemon anime, som er kaldet en slags japansk Radiserne med en robotkat i stedet for en hund. Jeg kan ikke finde nogle af episoderne fra dengang så den kommer jeg ikke forbi i denne omgang.

2 kommentarer:

  1. Havde aldrig troet at der i vores lille Danmark befandt sig en dansker der havde en blog hvorpå han skrev om sin hobby anime. God blog, fandt det tilfældigvis på google, vil naturligvis følge skrapt med i din lille blog om anime... for hvorfor skal man ikke det når man selv ser detXD

    SvarSlet