lørdag den 17. maj 2014

Sexisme i moderne anime


Det meste anime, hvis man ser bort fra børneserier som ret få uden for Japan ser, bliver lavet til et mandligt publikum fordi det er dem der køber de blurays og merchandise der holder producenterne kørende.
Jeg er selv mand og har intet problem med sexede og søde unge kvinder i anime der bliver lavet til det publikum og det heller ikke det jeg vil skrive om, men jeg synes den udbredte misogyni i del anime er for meget.
Det er jo et stort og kompliceret emne, så jeg har valgt at fokusere mest på moe anime da den type anime er mest imod stærke kvinder. Men jeg vil naturligvis også bruge eksempler fra andre typer anime.

Jeg valgte at spørge på forskellige steder om anime på dansk efter eksempler om sexisme i anime og jeg fik dette svar et af stederne.
»Men så på den anden side, og nu ved jeg ikke om det er en debat vi skal ha ud af det, men er det virkelig så forkert, som det nogen gange bliver gjort til? Vi er vel tilbage i noget urmenneske, om at kvinder rent dyrisk netop gerne vil have en stærk alpha, hvorfor så kæmpe så meget imod?«
Naturligvis kom det svar fra en mand. Men det handler ikke om at kvinder ikke må være feminine og mænd maskuline hvis de ønsker. Det handler om kvinder bliver holdt fast i en bestemt kønsrolle de ikke selv har valgt, men er baseret på gamle patriarkalske værdier i mange anime-serier, og som jeg kommer til senere er det også forventet for mange unge stemmeskuespillerinder at de også følger den kønsrolle hvad enten de ønsker sig en stærk alpha eller ej.

I Japan har man et gammelt udtryk ved navn Yamato Nadeshiko, som beskriver den perfekte kvinde, en lydig, sød, stille, svag, gammeldags bly viol der kun lever for at for glæde manden og passe huset. Naturligvis kan ingen kvinder i den virkelige verden leve op til de krav, men alligevel har den arketype ofte været brugt i anime, gerne i de såkaldte magical girlfriend historier. Hvor en ensom taber uden kæreste lige pludselig får sig den perfekte kvinde serveret på et sølvfad, det ypperste eksempel er Ah! My Goddess, hvor hovedrollen Keiichi kommer til at ringe til en gudinden Belldandy og efter første møde ønsker han at de bliver kærester og puf så elsker hun ham over alt på Jorden og lever kun for ham. Mine faste læsere ved jeg ikke kan udstå Ah! My Goddess, den kvindelige hovedrolle Belldandy er den største dørmåtte i anime-historien. Magical girlfriends serier eksisterer endnu med for eksempel Date a Live som et nyt eksempel (den kommer jeg ind på senere!)

DearS en magical girl serie hvor de ligefrem i introen synger I'm your slave

I 1990erne skete der i fandom i Japan en sammensmeltning af lolicon (lolita complex) og bishoujo (smukke unge piger) og det blev til det vi i dag kender som moe, og personligt tror det er vi skal finde det egentlig problem med sexisme i moderne anime, for det anime med søde pæne unge piger bliver bliver solgt til enlige voksne mænd, der er en del ældre end pigerne fremstillet i moe anime og med urealistiske forventninger til kvinder.
Moe tog naturligvis mange af elementerne fra Yamato Nadeshiko og puttede dem på yngre piger. Så de var uskyldige naive unge piger uden meget viden om mænd eller samfundet. På grund af pigernes alder foregår de anime ofte på en skole. Pigerne elsker at stå op meget tidligt om morgenen for at lave en madpakke for hovedrollen, de er ofte klodsede for at minde seeren om endnu yngre piger, hvis de har for eksempel har små bryster har de det ofte lavt selværd over det for at putte hende mentalt under manden, for han har jo fortjent store bryster!

I harem-anime, som navnet antyder er der her en flok piger og en mandlig hovedperson, valgte man at hver af pigerne skulle have sin egen overfladiske arketype så der var noget for enhver smag.
Den mest populære af de arketyper er tsundere, som altid begynder med at være kølige og hårde overfor hovedpersonen, men når man har brudt skallen gemmer der sig nedenunder den sødeste pige der vil gøre alt for ham hun elsker. Grunden til at jeg tror tsundere blev populære var for at få følelsen af at man havde erobret pigen. Nu om dage er så gået som meget inflation i begrebet at i mange anime er alle pigerne mere eller mindre tsundere!
Der er en del andre arketyper, men i bund og grund er de fleste bygget over en skolepigeversion af en  Yamato Nadeshiko. Lige for tiden er det vist mest småsøstre der er på mode blandt moe fans.

Jeg har herunder et par eksempler med sexisme i anime, jeg kan naturligvis ikke gennemgå samtlige store serier så jeg tager et par eksempler fra forskellige typer anime for at give et generelt indtryk.

Det første eksempel jeg vil bruge er K-On! Den er det rene ufiltrerede moe! Mange folk tror fejlagtigt at K-On! er en serie beregnet til 12 årige piger, men nej, det er en anime til voksne mænd og den blev vist kl 2 om natten i Japan. Men hvorfor siger jeg at den er sexistisk, fordi det er forventet at pigerne sidder og lave feminine uproduktive ting, som at drikke te og spise kage, mens de leger med noget kunstnerisk. I denne verden eksistere problemer ikke. Der er kun søde piger der laver nuttede ting for at glæde den mandlige seer i en beskyttet boble. Der er ingen drenge der kan ødelægge idyllen, så pigerne kan bevare deres barnlige uskyld for evigt. Ingen udvikling, ingen moralske dilemmaer, intet er kompliceret. Pigerne bliver holdt fast i en uskyldig barndom der ikke hører hjemme blandt piger i gymnasiealderen i stedet for at vokse som kvinder og personer generelt. Seerens forhold til pigerne i den slags anime er det forhold man har til nuttede kæledyr, hvilket er et ret usundt menneskesyn.


Date a Live hander på overfladen om en ung mand der skal stoppe en række rumvæsner (eller ånder eller noget i den retning) i at gøre stor skade på Jorden og folk. Men det er ret tydeligt at det er en harem-serie med en række ustabile piger der alle åbenbart har pms, og hvad er det eneste der kan stoppe de harpyer? En mand der kommer og holder styr på dem som man jo skal med kvinder! Og hvis han ikke er tilstede for at styre dem så ødelægger de bogstaveligt talt byen fordi de ikke kan kontrollere deres følelser!

Sword Art Online. Hvor skal jeg starte her? Den serie begynder faktisk godt med den tragiske ensomme helt Kirito der påtager sig rollen som syndebuk for at undgå alt for meget had i spilverdenen. og i starten er Asuna en meget interessant figur, der er en værdsat leder i hendes guild og en god kæmper, der rent faktisk på et tidspunk redder Kiroto. Men så går det galt for historien og hun bliver et objekt hvor andre kæmper om lov til at bestemme hendes fremtid ved duel, hun bliver lige pludselig bange for ufarlige spøgelser (hende som har været med i store raids mod monstre hvor folk dør).Hun bliver en hjemmegående husmor type der elsker at lave mad og de finder sig en lille pige, så de rigtigt kan være far, mor og børn.
I andet ark er Asuna henvist til bare at være objektet Kirito kæmper for at få, mens hun selv sidder lænket som en anden Leia slavegirl. Der møder vi så Kiritos søster som for at for at flygte fra sin forelske for sin storebror flygter ind i spillet og forelsker sig i ham en gang til. Så vindende personlighed har han nemlig! Nytårsaften 2013 kl 22.00 kom der en tv special op til midnat på tv(siger det ikke lidt om målgruppen for den her anime at de har tid den dag?). Hvor vi ser seriens mest kendte piger samlet på et sted og det eneste de har at snakke om i deres bikinier er den mandlige hovedperson og bryststørrelser. (naturligvis rammer det min faglige stolthed som blogger at det indlæg jeg brugte 20 min på om den tv special er det mest læste indlæg på min blog overhovedet, mens ting jeg har arbejdet hårdt på i mange timer giver mig en femtedel læsere).
Asuna nendoroid merchandise. Man kan også ændre hendes ansigt så hun græder.

For at vise at det ikke kun er moe anime problemet er med har jeg også et par andre eksempler, kan jeg for eksempel shounen serien Death Note, som er notorisk berygtet sin behandling af kvinder. Hvor hovedrollerne brugte kvinder som objekter der kunne smides væk når man havde tabt interessen. Den samme objektivisering går igen i Bakuman af samme forfatter hvor den eneste drøm den ene unge kvinde er tilladt at have er at den mandlige hovedrolle får succes med sin manga så hun kan blive husmor i stedet for at have en drøm om egen succes. En anden ung kvinde får kun succes på grund af sit udseende og ikke sit talent og hårde arbejde.

Det er naturligvis ikke alt sexisme i anime der handler om at kvinder skal følge et menneskesyn fra 1950erne, for eksempel er der anime-studiet Arms Corporation hvis anime ofte handler om seksuelle ydmygelser. Et par eksempler er: Queen's Blade som jeg først troede var en fantasy, men egentlig mere var en sexploitation. Wanna be the Strongest in the World, som udnytter wrestling temaet til at ydmyge unge kvinder offentligt, mens de højlydt stønner som i porno. Aesthetica of a Rogue Hero hvor hovedrollen befamler alle pigerne på skolen, ydmyger dem seksuelt og tvinger til dem til at urinere foran ham. Blandt ofrene er en pige hvis far han slog ihjel(ja faren var måske en ond dæmonkonge, men derfor kunne han vel godt være en god far) og en 11 årig, og de gerninger bliver affejet af alle fordi hovedrollen er jo god nok bunden...

Nu er de nævnte eksempler så anime primært beregnet til hankøn, så jeg må lige finde et shoujo eksempel for der er også problemer der. Det eksempel jeg vil bruge er Maid Sama! som handler om den hårde pige der er formand for elevrådet men også har en anden side, som hun holder skjult af skam. Hun arbejder nemlig på en maid cafe i fritiden (som jo et er sted der eksisterer for mandlige otaku skyld, så de kan leve drømmen om blive betjent af deres egen Yamato Nadeshiko ud).
Det er en moderne Trold kan Tæmmes historie, hvor hun skal gennemgå en transformering fra en stærk kvindefigur til en svag passiv pige med bævrende knæ der ikke kan klare noget som helst uden hjælp fra manden. Animeen har det budskab at det er forkert at kvinder bestemmer for de vil jo gerne styres af en mand uden personlighed der ydmyger dem og ikke selv lader dem klare deres problemer og dermed vokse som personer.

Diabolik Lovers. I vidste jeg var nødt til at skrive om den her. Eller nødt til og nødt til, jeg gør det med stor glæde! Denne anime er baseret på en såkaldt visual novel til piger, og ud fra den kan jeg forstå at den ting alle unge kvindelige animefans ønsker sig allermest er blive voldtaget af en række psykopatiske vampyrer i ugevis mens de ydmyger dig og truer med at slå dig ihjel.
Hør her piger, ikke alt opmærksomhed der er positiv opmærksomhed. Onde folk bliver aldrig gode, så flygt!

Det er ikke kun inde i selve anime universet det foregår, vi ser det også med stemmeskuespillerinderne, de såkaldte seiyū. De bliver ofte ikke betragtet som skuespillere der påtager sig en rolle i en produktion. Det minder mere om fandyrkelsen af de japanske idol piger (her kan jeg anbefale filmen Perfect Blue) der skal være uskyldige kyske naive små jomfruer der drømmer om at være hjemmegående husmødre komplet med forklæder på samme tid som de er letpåklædte genstande for fans seksuelle begær.
Billede af et medlem af idolgruppen AKB48 der barberede sig skaldet som straf fordi rygterne sagde at hun angiveligt havde en kæreste. En straf unge piger i Danmark blev udsat for i sin tid, hvis man mistænkte dem for at være sammen med tyskere under 2. verdenskrig
Der har gennem de de sidste 20 år været en del eksempler på at nogle af de unge kvinder simpelthen er blevet fyret for ikke at kan leve op til de idealer og blevet hængt ud i ugeblade og på internetsider. Den mest kendte eksempel fra de sidste par år er Aya Hirano, kendt for rollen som Haruhi Suzumiya der ikke kunne ikke leve op til otaku idealerne fordi hun som voksen kvinde havde et sexliv og modtog derfor anonyme mordtrusler og blev kraftigt chikaneret af sin arbejdsgiver indtil hun blev fyret.

Anime er naturligvis ikke nødvendigvis sexistisk, og det er ikke et statisk medie, men er i konstant udvikling, som situationen var for 2 år siden ville jeg ikke have gættet på at der ville komme 50 nye serier hver sæson. Der bliver lavet anime-serier af høj kvalitet til enhver smag. Der bliver lavet serier som Kuroko's Basketball der er populært blandt begge køn. Der er anime med sexede drenge som Free, og anime med sexede piger som Kill la Kill, uden nogle af dem egentlig er sexistiske. Der er en serie som Madoka som nok ligner en moe anime, men har stærke kvindelige figurer. Så jeg tror der er stor mulighed for at se mange gode anime-serier der ikke er sexistisk i fremtiden.

Til de folk der ikke er mine faste læsere læsere og er nået helt herned til bunden, I er velkommen til at kommentere herunder, både hvad angår denne artikel eller forslag til nye emner jeg kan skrive om, jeg svarer nok inden for 12 timer.
I kan også følge mig på min Google+ +Lars Mathiasen, eller på Twitter https://twitter.com/elmAnime
Jeg kan også kontaktes via Skype på Ljmathiasen hvis du har generelle spørgsmål, hvis du selv overvejer at blogge om anime, gæsteindlæg etc.
Ikke at nogle gør det, men del endelig løs af mine indlæg på sociale og asociale steder så jeg kan overtage verdensherredømmet eller noget i den retning.

1 kommentar:

  1. Super god og velformuleret artikel. Jeg har haft lidt af den samme mening om anime på trods af det er en hobby, jeg kan lide at dyrke.

    SvarSlet