tirsdag den 23. september 2014

Touch - animeklassikeren, 1985

For mange vestlige animefans kan det godt se ud som om at alt det populære anime i midtfirserne var Shounen Jump manga-serier, men sådan er det naturligvis langt fra. En af de meste populære anime i perioden på hjemmemarkedet var romantisk komedie/dramaet Touch på 101 episoder baseret på en manga af Mitsuru Adachi hvis hele karriere siden Touch har været tæt forbundet med baseball-manga.
Nej man kan ikke på kigge op på under nederdelen når det er på en tv-skærm!

Touch handler om Tatsuya Uesugi som er en uduelig doven teenager der helst bare vil drive den af foran fjernsyn og jagte kvinder, selv om han var meget dygtig og talentfuld som barn. Tvillingebroren Kazuya er alt hvad Tatsuya ikke er, han har altid måtte arbejde hårdt og det har givet pote så nu er han dygtig både i skolen og på baseballholdet og hele familien anser ham allerede som forlovet med den søde nabopige Minami. Det tager Tatsuya lang tid at træde ud af sin brors skygge med hjælp fra sin ven Shōhei der tvinger ham med i bokseklubben for at han ikke skal sammenligne sig selv med med sin bror og for at få ham i den form han kunne have været i hvis han ikke var så doven. En form der naturligvis er vigtigt den dag Tatsuya endelig slutter sig til baseballholdet på sine egne vilkår efter en frygtelig begivenhed.

Hunden hedder Punch, gæt om han snart bliver våd!

Det er jo et romantisk komedie/drama så meget af serien handler om forholdet til Minami. Det er ikke som en amerikansk film hvor man pludselig er forelsket, det er en pige han har kendt altid og lige så stille og rolig blevet forelsket i uden helt at have opdaget det i starten, og han vil ikke stå i vejen for sin bror. Men naturligvis ender jo han jo med at vil følge sin egen lykke.
Kazuya pitcher i en vigtig kamp!

Mange folk tror fejlagtigt at Touch er en sport-shounen anime, en genre der aldrig har været populær i vesten og det har så afholdt folk fra at se den, men det er ikke en historie om baseball som sådan,  den er centreret om unge mennesker der spiller baseball, men faktisk spiller hovedrollen ikke engang baseball i første akt der varer 28 episoder.
Men i Japan viste folk godt hvad serien gik ud på og de elskede serien som var en anime hele familien kunne se sammen. En intelligent anime der veksler mellem drama, romantik og komedie mens vi følger vores heltes mentale dannelsesrejse i de forvirrende og hårde teenageår.
Tatsuya følger interesseret med i sin brors baseballkamp!

Baseball er Japans nationalsport og det er jo ikke en tempofyldt sportsgren, men egentlig en sløv rolig tour de force hvor udviklingen sker over lang tid. Det samme kan siges om Touch, det er en virkelig god serie som jeg kan godt kan forstå lagde gaderne øde i Japan uge efter uge. Desværre er vi i dag vant til et langt højere tempo og kortere anime, så selv om man føler sig underholdt og virkeligt kommer til at holde af Tacchan og følger interesseret med i den store udvikling i historien og personens forhold, så er det en meget lang anime man ikke bare lige kan nyde i små doser. Jeg elsker den, men kan godt forstå at nogle folk vil holde sig væk.
Minami tror godt hun kan klare Tatsuyas playa skills ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar