mandag den 3. februar 2014

Space Pirate Captain Harlock - animeklassikeren, 1978

Yo Ho, Yo Ho! A pirates life for me!


Om 1000 år har menneskeheden nået store teknologiske fremskridt og har kolonier på mange planeter der producere alt hvad menneskeheden har brug for, men folk på Jorden sidder bare apatisk tilbage med en dekadent inkompetent ledelse, der nægter at se problemerne i øjnene da en race af rumvæsner forsøger at indtage Jorden.
Men der er en lille flok pirater på det gode rumskib Arcadia med den stoisk rolige Kaptajn Harlock i spidsen, der kæmper for frihed mod både indre og ydre fjender.

Verdensøkonomien i 1978 var normaliseret i forhold til kriserne tidligere i årtiet, den japanske økonomi var endnu en gang i hastig fremmarch, men den japanske anime-industri manglede et lokomotiv der rigtigt kunne slå igennem. Løsningen kom fra en fjern, fjern galakse for meget længe siden eller i det mindste fra USA i 1977 med Star Wars. Lige pludselig ville hele verden have rum-eventyr, og anime-industrien reagerede på behovet. Star Wars udkom først i Japan over et år senere, så man havde lidt tid til at forberede sig på hjemmemarkedet. Naturligvis så man mod folk der kunne levere og det vidste de jo at Leiji Matsumoto kunne da han jo var med til at lave Space Battleship Yamato, så der var lige pludselig et kæmpe behov for hans arbejde. I 1978 var han på den eller anden måde indblandet i følgende titler:
  • Farewell to Space Battleship Yamato
  • Space Battleship Yamato II
  • Galaxy Express 999
  • Wakusei Robo Danguard Ace
  • Sci-Fi West Saga Starzinger
  • Space Pirate Captain Harlock
  • Tadashi og Harlock
Yamato har jeg jo allerede skrevet om, og selv om jeg ville have moret mig over at linke til det svenske lydspor af Starzinger på Youtube stod valget mellem Harlock og Galaxy Express. Den sidste havde den fordel at jeg så den første gang i 1980'erne som RumXpressen, men det er faktisk ikke så lang tid siden at jeg genså den, så valgte Harlock denne gang. Naturligvis kan en mand ikke nå at lave så mange titler på et år, så Harlock er instrueret af Rintaro og baseret på mangaen Matsumoto stod bag.

Kei og styrmand Yattaran
Serien følger besætningen på piratskibet Arcadia med den klassiske erfarne helt kaptajn Harlock bag roret, mens vi som seer ofte følger den traumatiserede teenagedreng Tadashi Daiba der påmønstrer skibet for at hævne sin far, en professor der blev slået ihjel af agenter for en race af rumvæsner ved navn mazone, da han forsøgte uden held at advare Jordens inkompetente ledere om den forestående trussel.

Arcadia
I forhold til at det er en familieserie fra 1970'erne fungerer historien faktisk rimelig godt med en god pacing hvor mysteriet bliver optrævlet lidt efter lidt. Den har også en god dynamik mellem Harlock og den unge Tadashi, hvor Tadashi gennemgår en læreprocess for at forstå at action og vold ikke altid er løsningen og have empati selv for sine fjender, for de er heller ikke ubetingede onde.

En anden figur jeg finder meget interessant er skibets navigatør Kei, fordi det var, og er øvrigt stadigt, sjældent at en ung kvinde i anime kan få lov til at være en action girl, de er der ofte med det ene formål at være nuttede og/eller sexede.
Mange af figurerne, både på Arcadia og modstandere på både Jorden og i rummet er ret dybe personer med forskellige facetter, så man kan godt føle noget fra en mazone-pilot, der bliver skudt ned i et slag. Mange figurer, både venner og fjender, gennemgår også en stor udvikling som personer, hvilket var unormalt i datidens anime. Ikke at hun ikke har sine sexede stunder for det har hun, men det er ikke hendes formål i serien.

Harlock er et produkt af 1970'erne og det er ret tydeligt sine steder, men den har alligevel en charme over sig. Jeg kan selv meget godt lide den, men tøver alligevel med at anbefale den til alle. Man skal nok være til melankolske historier og elske 1970'er scifi æstetik for rigtigt at kan nyde denne serie. Til de fleste andre er det nok bedre at starte med nyere Harlock værker.

Der er lavet flere serier og film om Harlock efter den første serie på 42 (shi ni muhahaha)afsnit. Men at lave en eller anden form for orden i deres historier og andre Leijiverse-serier er en ret umulig opgave, men du kan da finde en tabel der forsøger at gøre sit bedste her http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=rel&aid=725 Men en af dem Harlock Saga er inspireret af Wagner operaren om Rhinguldet, hvis du kan lide din opera som space opera uden opera.


1978 var også året hvor Hayao Miyazaki og Isao Takahata med blandt andet Yoshiyuki Tomino på holdet lavede Future Boy Conan, en serie der egentlig fortjener sit eget blog indlæg her, men jeg skal passe på med ikke at lave hveranden indlæg om Miyazaki. 

Næste uge er det vinter ol i Sotji (som folk tror hedder Sochi, selv om russere ikke bruger nogle af de 2 stavemåder :P) så derfor er det tid til et planlagt nichehjørne med den eneste vintersports anime jeg kunne finde. Efter den er det så tid til Gundam!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar